Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Bitcoin
  3. Wat is de afkorting XBT?

Wat is de afkorting XBT?

Wil je Bitcoin storten bij een platform, maar wordt daar XBT in plaats van BTC aangegeven? Geen nood, hieronder vind je het antwoord.

Kort antwoord: XBT is exact hetzelfde als BTC. Je kunt dus gerust je Bitcoin overmaken naar het platform. Bekende platforms die XBT gebruiken in plaats van BTC zijn: Kraken en BitMEX.

Wat is het verschil tussen BTC en XBT?

BTC wordt gebruikt omdat het simpelweg bestaat uit de letters van het woord (BiTCoin). Maar waarom gebruiken sommige platformen XBT? Dat is toch irritant en verwarrend?

De afkorting XBT is ontstaan door een speciale ISO certificering voor valuta’s en voor ongedekte activa zoals goud. Volgens deze certificering (ISO 4217) moeten de eerste twee letters bestaan uit de landcode en de laatste letter moet de eerste letter zijn van de valuta. Vandaar dat de Amerikaanse dollar bestaat uit de afkorting USD (United States Dollar).

BTC kan niet gebruikt worden, omdat de landcode BT als in gebruik is door het land Bhutan. Bekende niet ongedekte activa beginnen met de letter X gevolgd door het symbool van het chemische element, dus goud is XAU en zilver is XAG. Daarom is er gekozen voor de alternatieve afkorting XBT. Erg verwarrend, maar er zit dus geen verschil tussen BTC en XBT (behalve de letters).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *