Safemoon CEO gearresteerd in VS en Bitcoin blijft rond $35k handelen

Last Updated on 29 november 2023 by CryptoTips.eu

Enkele dagen nadat Sam Bankman-Fried schuldig werd bevonden door een jury in New York, is het de beurt aan de oprichters van Safemoon, een DeFi cryptoproject dat hoge toppen scheerde in 2021, maar sindsdien is ingestort. In Utah werd deze week de 27-jarige John Karoney, CEO van Safemoon gearresteerd.  

De aanklager beschuldigd hem ervan een “internationale fraude ter waarde van meerdere miljoenen dollars” te hebben opgezet. Samen met twee kompanen kocht hij voor 200 miljoen dollar aan luxewagens en onroerend goed met het opgehaalde geld, terwijl investeerders in het project tegen een gigantisch verlies aankijken.

Safemoon was op het hoogtepunt van hun roem zo’n 8 miljard dollar waar.

Bitcoin bleef het hele weekend netjes rond de $35k grens en lijkt klaar voor een erg bullish jaareinde.

Advertentie.

Safemoon

In 2021 ging de prijs van Bitcoin voor een eerste keer door de grens van $50,000 en was er een nieuw altseason aangebroken. Dit betekent dat vele kleinere munten ook investeerders konden aantrekken door de populariteit van digitale munten. Een van die project was Safemoon, dat onmiddellijk een grote schare volgers wist te vergaren. Dit kwam vooral omdat het project geleid werd door een groepje twintigers uit de Verenigde Staten met goede kennis van sociale mediaplatforms zoals Reddit, Twitter en Facebook (nu Meta). Zij zorgden ervoor dat hun munt werd gepromoot door ‘crypto influencers’ zodat ze ogenblikkelijk een sterke prijsstijging zouden zien als de munt gelanceerd werd.

Ze speelden met terminologie als ‘Safemoon Shortsqueeze’ (op dat moment erg populair door Gamestop) teneinde nieuwe investeerders te vinden, maar uiteindelijk zakte de munt als een kaartenhuisje ineen.

“De leidinggevenden van SafeMoon lieten hun bedrijfswaarde groeien tot meer dan 8 miljard dollar, maar in plaats van hun klanten te belonen zoals beloofd, zorgde hun onverzadigbare hebzucht ervoor dat ze miljoenen dollars uitgaven aan hun eigen verlangens”, verklaarde Ivan Arvelo, speciaal agent van Homeland Security Investigations.

Wij vertrouwden het zaakje vanaf het begin niet en schreven reeds in mei 2021 dat het mogelijk een ‘piramidespel’ was.

Nu uit de SEC-aanklacht tegen het bedrijf blijkt dat de oprichters van het bedrijf vooral zichzelf verrijkten terwijl investeerders onmiddellijk 10% van hun investering in ‘Safemoon’ dienden vast te zetten voor 4 jaar, krijgen we waarschijnlijk gelijk.

Weekend

Bitcoin deed het rustig aan dit weekend en bleef rond de $35k handelen, zowat het hoogste punt van het jaar. Met nog minder dan twee maanden tot het einde van het jaar en een winst van ondertussen 110% in 2023, kan het een heel leuke kerst worden. Hopelijk ééntje met dezelfde procentuele winst zoals in 2017 denk ik dan, want dat zou betekenen dat Bitcoin rond $60k eindigt. Waarschijnlijk ben ik net iets te optimistisch.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]