Piepklein Aziatisch land wordt slapend rijk dankzij Bitcoin

Last Updated on 9 oktober 2024 by CryptoTips.eu

Emigratie (het vertrek van vele van de eigen inwoners naar een naburig land) en een grote hoeveelheid groene energie katapulteerden één erg klein Aziatisch land (met minder dan een miljoen inwoners) naar de vierde plaats van Bitcoin bezitters op de landenranking.

Bhutan, de kleine bergstaat tussen China en India, bezit ondertussen ongeveer $800 miljoen aan Bitcoins, ofwel $1,000 per inwoner. Dat is nog niet alles, want de regering van Bhutan kocht ook Ethereum, BNB coin en Polygon, alles samen voor een kleine $100 miljoen.

Advertentie.

Mysterie

De regering van Bhutan deed er jaren alles aan om hun grote crypto rijkdom geheim te houden lijkt het. Natuurlijk, een land met een jaarlijks GDP van 3 miljard dollar dat ondertussen 900 miljoen dollar aan crypto bezit is vrij uitzonderlijk.

Door de nieuwste ranking gepubliceerd door Arkham Intelligence vorige maand kwam de rest van de wereld te weten dat er een nieuwe grote cryptospeler op de markt is. Op plaats één in de landen ranking van Bitcoin whales staat natuurlijk nog steeds de Verenigde Staten, gevolgd door China en het Verenigd Koninkrijk. Ook Oekraïne bezit redelijk wat Bitcoins (alhoewel dit bedrag door sommigen wordt betwist).

Maar waar vroeger El Salvador (waar de regering van president Nayib Bukele al jaren Bitcoins aankoopt) vroeger op plaats vijf stond, is die sinds dit jaar overgenomen door Bhutan, een dwergstaat van minder dan een miljoen inwoners.

Duitsland verkocht eerder dit jaar hun Bitcoins die ze in beslag hadden genomen van een illegale website en valt dus uit de top 10.

Hoe deden ze het?

De vraag is natuurlijk, hoe deden ze het? Hoe komt het dat Bhutan, piepklein land, opeens een klein miljard aan crypto in hun bezit heeft. Wel ten eerste was er het vertrek van een hele hoop inwoners naar de naburige landen China en India om daar werk te vinden. Dit liet een hele hoop gebouwen die aan de regering toebehoorden leeg achter, vooral scholen.

Ten tweede heeft Bhutan, dankzij zijn ligging, erg veel hydro-energie ter beschikking. Een groot deel daarvan wordt verkocht aan India, terwijl het resterende deel goedkoop aan de bevolking wordt geschonken. Maar aangezien die bevolking kromp, was er energie te over.

Dus wat doe je als je veel energie hebt en lege schoolgebouwen en een grote buur (China) die in 2021 opeens Bitcoin mijnbedrijven verbood?

Wel in Bhutan’s geval koop je dan een hele hoop Bitcoin mijnapparatuur van China, zet dat in die lege gebouwen en gebruik je de energie om aan Bitcoin mining te doen. Tijdens de cryptowinter van 2022 die erop volgde leek Bhutan gek geworden, maar nu Bitcoin aan $60,000 per munt handelt lijkt het een geniale zet geweest te zijn.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]