Nieuwe trend op Wall Street: Crypto schulden opkopen

Last Updated on 28 februari 2024 by CryptoTips.eu

Voor al wie nog een klantenrekening bij FTX heeft waarvan ie hoopt ooit geld te recupereren is er goed nieuws. Wall Street is er zo van overtuigd dat de verschillende crypto bedrijven die vorig jaar failliet gingen (denk dus FTX, Celsius en Genesis Global) opnieuw zullen worden opgestart dat er een nieuw handeltje is ontstaan.

Schuldeisers krijgen een voorstel: wachten op een toekomstige uitbetaling (als die er al komt), of je schuld verkopen voor 50 à 60 percent van de prijs aan hedge funds

Advertentie.

Scott Galloway

Het begon allemaal in september van dit jaar met een YouTube optreden van Scott Galloway, de bekende marketing professor en podcaster (samen met Kara Swisher heeft hij één van de bekendste podcasts in de Verenigde Staten wat betreft nieuws en technologie, genaamd Pivot).

Daar vertelde Scott hoe een bedrijf hem had gecontacteerd om FTX schulden over te nemen voor 20 cent per dollar. Stel dat je dan spreekt over een schuldeiser met een klantenrekening van 1 miljoen dollar, kan je die dus overnemen voor 200,000 dollar.

YouTube video

Scott vertelde dat hij akkoord was gegaan om een miljoen dollar te investeren aangezien hij zeker was dat John Ray, de nieuwe CEO van FTX die het faillissement behandelt, het bedrijf opnieuw zal opstarten in 2024 of 2025.

John Ray heeft ondertussen al 7 miljard dollar aan activa teruggevonden, maar het is nog steeds onduidelijk hoe die gelden bij de voormalige klanten van het bedrijf zullen komen. Ook lijken de advocatenkantoren die de verdediging van FTX op zich nemen een groot deel van het geld op te souperen (wat normaal is in de Verenigde Staten waar de erelonen een pak hoger zijn dan in Nederland).

SBF

Een maand later, oktober 2023 dus, was er dan het proces en de veroordeling van Sam Bankman-Fried, de voormalige oprichter van FTX. Nadien kwam die immense rally van Bitcoin (november en december) en vrijwel alle andere cryptomunten. Verleden week bracht ook de New York Times het verhaal van de FTX schulden, aangezien er ondertussen verschillende hedge funds ook in die nieuwe markt van crypto-schulden zijn gedoken.

Vrijgegeven officiële documenten tonen aan dat Farallon Capital, Silver Point Capital, Hudson Bay, Contrarian Capital Management en Canyon Partners ondertussen allemaal FTX, Celsius en Genesis Global schulden aan het opkopen zijn. De markt is reeds honderden miljoenen groot.

Thomas Braziel, partner bij investeringsmaatschappij 117 Partners, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het in contact brengen van deze hedgefondsen met mensen die vroeger FTX-rekeningen hadden, merkte op: “de markt is krankzinnig. Het gaat zo hard nu.”

Hij was ook diegene die Scott in contact bracht met schuldeisers van FTX, en dan vooral die in de regio van New York en Washington DC.

“Scott had geluk; we kochten hem in aan twintig cent,” zei Thomas Braziel. ‘Hij gaat minstens drie of vier keer zijn geld verdienen denken we.’

70 cent per dollar

Wall Street rekent er eigenlijk op dat een Bitcoin EFT volgend jaar echt wel word goedgekeurd en dat ook dankzij de Bitcoin halving (waarschijnlijk in april 2024), de cryptomarkt opnieuw zal opveren. Daarom geloven ze dat het beter is om nu de schulden van die voormalige cryptobedrijven over te nemen, en als Bitcoin een nieuwe all-time-high neerzet bijvoorbeeld (eind 2024 of 2025 bijvoorbeeld) dan denken ze dat die voormalige FTX activa meer waard zullen zijn.

Analisten lijken te volgen, want schuldenclaims die ooit voor slechts een paar cent per dollar werden verhandeld, zijn ondertussen hard in waarde gestegen. “Onze eerste transactie vond plaats aan tien cent per dollar”, zegt Jay Conklin, managing partner bij het hedgefonds Park Walk, dat kort na de ineenstorting van de FTX met institutionele beleggers begon samen te werken om claims te kopen en verkopen. “Nu zijn er deals rond zeventig cent per dollar.”


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]