Nieuw ‘Erin Brockovich’ schandaal door crypto mining in Texas, Bitcoin stijgt verder

Last Updated on 15 juli 2024 by CryptoTips.eu

Een grote Bitcoin mine in Texas, die dit jaar geleden werd overgenomen door Marathon Digital, staat in het oog van een steeds groter wordende storm. Te midden een hittegolf die het energienetwerk dreigt plat te leggen klagen steeds meer inwoners van het stadje Grandbury over het constante zoemende geluid van het bedrijf en de gezondheidsproblemen die ze ervaren.

Naarmate het verhaal meer weerklank krijgt en het een echt ‘Erin Brockovich’ schandaal wordt, zal het grootste Bitcoin mining bedrijf ter wereld binnenkort verplicht zijn actie te ondernemen. Een eerste rechtszaak werd alvast gewonnen, maar het is nu zeker dat een hogere rechtbank zal moeten oordelen. Meer en meer media coveren het verhaal.

Ondertussen stijgt Bitcoin zelf gewoon door. Sinds de aanslag op Donald Trump zit de grootste digitale munt weer in een positieve flow. Op het moment van schrijven handelt Bitcoin voor $62,800.

Advertentie.

Julia Roberts

Erin Bockovich, de film uit 2000 met Julia Roberts in de hoofdrol, was een wereldwijde hit. Het is het waargebeurde verhaal van enkele gewone burgers die ziek worden door een waterbedrijf en een rechtszaak beginnen.

YouTube video

Vorige week publiceerde een lokale krant in Texas een soortgelijk verhaal dat sindsdien viraal gaat op sociale media en werd overgenomen door steeds grotere kranten.

Deze keer is de rol als slechterik weggelegd voor Marathon Digital, ondertussen het grootste Bitcoin mijnbedrijf ter wereld. Marathon nam begin 2024 een datacenter over in Grandbury, een stadje van zo’n 12,000 inwoners in Texas, en maakte er een Bitcoin mijn van.

Normaal gezien liggen die datacenters in de woestijn of vrij afgelegen van residentiële wijken, maar zoals uit foto’s blijkt ligt deze site tussen de huizen.

Trump

De snelgroeiende Bitcoin industrie in Texas komt er door verschillende redenen. In 2021 verbood de Chinese regering Bitcoin mijnbedrijven op haar grondgebied, vooral omdat ze illegaal elektriciteit aftapten van het energienetwerk en omdat de regering in Beijing haar eigen CBDC (Central Bank Digital Currency) wilde promoten. Sindsdien zijn veel van die Bitcoin bedrijven verhuisd, naar Kazachstan en de Verenigde Staten.

Texas kreeg er het meest mee te maken (ook Arkansas en Noord Dakota). Dat komt omdat er in Texas genoeg land aanwezig is om een site te bouwen en omdat de bedrijfsbelastingen er enorm laag zijn.

Probleem is dat deze site, die vroeger gewoon als datacenter werd gebruikt, nu veel groter is geworden en heel lawaaierig is. Daardoor hebben veel inwoners van het stadje gezonheidsklachten gekregen. Zo’n 47 van hen hebben ondertussen klacht ingediend en hun verhaal krijgt door de media aandacht, en de hoge prijs van Bitcoin, steeds meer aandacht in de pers.

YouTube video

Donald Trump, die normaal gezien makkelijk stemmen ronselt in Texas, een klassiek republikeinse staat, zal zich binnenkort over het probleem moeten uitspreken. Volgende week geeft hij normaal gezien een speech in Nashville, op de grote Bitcoin2024 conferentie.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]