Manipuleren Coinbase en BlackRock de Bitcoin prijs?

Last Updated on 17 september 2024 by CryptoTips.eu

Elk weekend duikt er wel een nieuwe samenzweringstheorie op lijkt het, maar deze keer leidde een gerucht tot een directe reactie van Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, die het onmiddellijk wenste recht te zetten.

Enkele internauten hadden namelijk een theorie online gezet die liet zien hoe BlackRock en Coinbase onder één hoedje speelden in de afgelopen maanden om de prijs van Bitcoin onder controle te houden. Zelfs Bloomberg analist Eric Balchunas schoot achteraf te hulp nadat de theorie viraal ging.

Advertentie.

Manipulatie

Telkens wanneer er enkele grote marktspelers zijn die de prijs van een bepaald goed zouden kunnen manipuleren, is het natuurlijk zo dat kleinere spelers zullen beweren dat ze dat doen. In het verleden gebeurde dit natuurlijk wel, maar door de grote hoeveelheid aan regeringsinstanties die dit heden ten dage controleren is het erg moeilijk.

Bij Bitcoin is dit anders, want het is gedecentraliseerd. Toch is het zo dat BlackRock, het grootste investeringsfonds ter wereld, en Coinbase, het grootste Amerikaanse cryptoplatform, sinds begin dit jaar en sinds de lancering van de Bitcoin ETFs wel heel wat Bitcoin bezitten natuurlijk.

Eric Balchunas, de crypto analist van Bloomberg, berekende onlangs nog dat de Amerikaanse ‘boomers’ zowat de grootste Bitcoin Hodlers zullen worden vanaf volgend jaar door hun investeringen in de Bitcoin ETFs.

Theorie

De samenzweringstheorie die viraal ging gaat als volgt: BlackRock wacht tot Bitcoin aan $70k zit, neemt dan een enorme short tot de prijs zakt tot $50k, waarna het weer begint aan te kopen. Coinbase, die meewerkt aan de Bitcoin ETFs van BlackRock, doet mee en beiden manipuleren zo de markt.

Brian Armstrong, CEO van Coinbase, zag hoe het verhaal snel viraal ging en diende de posters van antwoord.

Ook Eric Balchunas, de bekende crypto analist van Bloomberg, deed een duit in het zakje en beweerde dat Bitcoin gewoon te groot is om door twee spelers beïnvloed te worden.

Volgens Eric zijn het gewoon de kleinere marktspelers die hun winst nemen telkens Bitcoin $70k bereikt en is dat de reden dat crypto de laatste paar maanden vrij zijdelings beweegt.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]