Koopt Noord-Korea echt nucleaire wapens met crypto?

Last Updated on 11 december 2023 by CryptoTips.eu

Een maand geleden ongeveer was er ontsteltenis toen bleek dat de terroristische organisatie Hamas een deel van zijn financiering ontving via crypto. Eerder deze week, toen Bitcoin opnieuw boven de $40,000 handelde, werd de beschuldiging geuit dat Noord-Korea nucleaire wapens koopt met digitale munten. Is het echt zo erg gesteld? Betekent dit gewoonweg niet dat een wereldwijde regelgeving echt nodig is?

Advertentie.

Garantex

Volgens onderzoek van de Wall Street Journal kwam het geld dat betaalde voor de terroristische aanval op Israel op 7 oktober bij Hamas terecht via Garantex, een Russisch cryptoplatform dat normaal gezien door de Europese sancties niet zou mogen opereren, maar wel eentje die het Kremlin ongemoeid laat.

Ook Noord-Korea wordt rijk dankzij crypto lijkt het wel. Eerder deze week beweerde de Amerikaanse anti-crypto politica Elizabeth Warren dat ze digitaal geld gebruiken om nucleaire wapens te kopen, wat haar natuurlijk ook een goed argument geeft om haar eigen crypto-regelgeving door het Amerikaanse congres te duwen.

Scott Melker, de bekende cryptofan die tweet onder de moniker Wolf of All Streets, vroeg af of dat wel klopte.

Volgens een recent persbericht van het Witte Huis klopt dat wel degelijk. Al is het niet zo dat het regime in Pyongyang effe gaat shoppen in Moskou of Beijing, daar een paar kernwapens bestelt en die dan betaalt met Bitcoin of Ether. De waarheid is iets ingewikkelder.

Na een trilaterale meeting tussen Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Korea liet de persafdeling van President Joe Biden weten dat Noord-Korea inderdaad gebruik maakt van digitale munten (die het krijgt via hun befaamde hackersteam genaamd Lazarus) om zo hun (illegale) nucleaire wapenprogramma te bekostigen. In maart 2022 bijvoorbeeld stalen ze 600 miljoen dollar van Axie Infinity via een bekende hack.

Inderdaad hoog tijd voor een globale regelgeving dus.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]