Eerste week van ‘Uptober’ nadelig voor Bitcoin door Japan, Iran en Amerikaanse jobs

Last Updated on 6 oktober 2024 by CryptoTips.eu

Een van de meest populaire memes over Bitcoin en crypto op dit ogenblik komt van de ‘AutismCapital’ account op X, die vrij vaak mentions krijgt van Elon Musk en anderen. Hij toont een meme waarop Milton uit ‘Office Space’ vrij negatief naar een scherm staart met de belangrijkste cryptoprijzen van de afgelopen week. Erboven staat geschreven: ‘Iemand had mij een ‘uptober’ beloofd’.

Na ongeveer één week in wat traditioneel één van de beste maanden is voor Bitcoin moeten we eigenlijk zeggen: is het dit maar? Door de mogelijkheid van een regionale oorlog in het Midden Oosten tussen Iran en Israel, wat slecht zou zijn voor olieprijzen en dus de economie, staat Bitcoin ongeveer waar we stonden zo’n twee weken geleden, en zo’n 5% lager dan aan het begin van de maand.

Daar komt nog eens bij dat de nieuwste Amerikaanse jobscijfers ons doen vrezen dat Powell de rente volgende maand met maar 25 basispunten (in plaats van de gehoopte 50) zal verlagen en dat Japan een minister-president koos die de Yen carry trade zou kunnen stoppen. Een overzicht.

Advertentie.

Iran Israël

Ten eerste is er Iran Israël. Beurzen en crypto zijn nerveus over de mogelijke uitbreiding van het conflict tot een regionale oorlog en met de verjaardag van de 7 oktober aanslagen morgen is de spanning te snijden. Beleggers houden daarom de vinger op de knip en investeringen met een hoog risico worden effe iets riskanter.

Door de Amerikaanse presidentsverkiezingen die volgende maand plaatsvinden is ook Joe Biden gebonden om niet direct in te grijpen.

Geopolitiek is er ook de situatie in Japan die nadelig is voor Bitcoin; Toen de Yen carry trade vertraagde begin Augustus (doordat de Japanse langetermijnrente voor de eerste keer in een decennium steeg), zakte Bitcoin plotsklaps met zo’n $10,000 tot net onder de psychologisch belangrijke $50,000 grens.

De verkiezing van Shigeru Ishiba tot leider van de Liberale Democraten (de grootste politieke partij in Japan die telkende minister president levert) begin vorige week was daarom ook al slecht nieuws voor Bitcoin.

Hij verklaarde dat voor hem de ultra lage rente in Japan niet heilig is en als het voordelig is voor de Japanse economie, dat die wat hem betreft best mag stijgen. Dat zou slecht zijn voor Amerikaanse beleggers, en slecht voor Bitcoin (aangezien Amerikaanse beleggers lenen in Yen aan een erg lage rente en dat geld investeren in risicovolle beleggingen zoals tech-aandelen en Bitcoin).

Amerikaanse jobs

Ten laatste kwam vrijdag nog het nieuws dat de Amerikaanse economie het weer beter doet.  In september kwamen er zowat 250,000 jobs bij, terwijl economen slechts 140,000 jobs hadden verwacht. Dat is goed nieuws voor de economie, en slecht nieuws voor beleggers op de korte termijn.

De kans dat Jay Powell, hoofd van de Federal Reserve in de Verenigde Staten, volgende maand de langetermijnrente verlaagd met 50 basispunten is daardoor heel wat lager geworden. Een verlaging met 25 basispunten of helemaal geen verlaging is daardoor opnieuw een mogelijkheid.

Bitcoin blijft ondertussen voor de 7 maand op rij boven de $50,000 dollar handelen maar mist een boost om het terug boven de ATH van $74,000 te brengen.

Op het moment van schrijven handelt de grootste digitale munt voor $62,000.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]