Crypto scams nemen toe in 2024: hoe je jezelf kunt beschermen

Last Updated on 24 augustus 2024 by CryptoTips.eu

In 2024 zien we een zorgwekkende stijging in het aantal crypto scams, waarbij gestolen fondsen bijna zijn verdubbeld van $857 miljoen naar $1,58 miljard tegen eind juli. Dit laat een van de slechtste jaren voor de cryptowereld zien, met een aanzienlijke toename van hack en ransomware aanvallen. Terwijl de cryptomarkt zich herstelt en bullish wordt, lijken onervaren handelaren steeds vaker het doelwit te worden van slimme cybercriminelen.

Advertentie.

2024: een recordjaar voor crypto diefstal en ransomware

Volgens een recent rapport van Chainalysis zijn het aantal gestolen fondsen in 2024 explosief gestegen, met een toename van 84,4% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Interessant is dat, hoewel het aantal hack incidenten slechts met 2,76% is toegenomen, het gemiddelde bedrag dat per hack wordt gestolen met bijna 80% is gestegen. Dit komt neer op een stijging van $5,9 miljoen per incident in 2023 naar $10,6 miljoen in 2024.

Ransomware aanvallen laten ook een alarmerende trend zien. Met $459,8 miljoen aan betalingen in de eerste helft van 2024 ligt het jaar op koers om een record te breken. De grootste betaling ooit, $75 miljoen aan de ransomwaregroep Dark Angels, werd dit jaar geregistreerd, een toename van 96% ten opzichte van het vorige jaar.

AI gestuurde oplichting in opmars

Een nieuwe dreiging die snel terrein wint, is AI gestuurde oplichting. De FBI waarschuwt dat cybercriminelen kunstmatige intelligentie gebruiken om gerichte phishing campagnes te lanceren, die steeds moeilijker te onderscheiden zijn van legitieme communicatie. Deze aanvallen maken gebruik van geavanceerde AI tools om gepersonaliseerde berichten te creëren, wat de kans op succesvolle oplichting en diefstal van gegevens vergroot.

Daarnaast zijn deepfake video’s een populair middel geworden om fraude te plegen. Oplichters gebruiken AI om beelden van bekende mensen te manipuleren, waardoor het lijkt alsof zij cryptoprojecten ondersteunen. Deze video’s lokken slachtoffers vaak met valse beloftes om hun investeringen te verdubbelen via QR codes.

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen crypto scams

Met de opkomst van steeds geavanceerdere oplichtingstechnieken is het belangrijker dan ooit om waakzaam te blijven. Hier zijn enkele tips om jezelf te beschermen:

  • Wees sceptisch over grote winstbeloften: Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Onderzoek altijd grondig voordat je investeert.
  • Controleer op spelfouten: Echte bedrijven communiceren professioneel en zonder taalfouten. Wees alert op e-mails en berichten die slordigheden bevatten.
  • Vermijd onduidelijke transacties: Legitieme investeringsmogelijkheden bieden transparante informatie over het gebruik van fondsen en verwachte rendementen. Scams zijn vaak vaag en ontbreken details.
  • Herken manipulatie: Oplichters kunnen dreigende tactieken gebruiken om je te dwingen tot een actie. Vertrouw op je intuïtie en wees voorzichtig met contractuele verplichtingen die ongebruikelijk of dwingend aanvoelen.

De opkomst van crypto scams en de toename van ransomware aanvallen in 2024 vormen een ernstige bedreiging voor investeerders.

Terwijl de technologie zich blijft ontwikkelen, doen ook de methoden van cybercriminelen dat. Het is essentieel om alert te blijven, te leren van recente trends en voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen deze groeiende gevaren.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]