Crypto- en beursbeleggers rekenen op Fed cadeautje deze week

Last Updated on 16 september 2024 by CryptoTips.eu

Zowel beurzen als cryptoprijzen kruipen de laatste paar dagen weer hoger, en dat heeft alles te maken met de Federal Reserve beslissing die er deze week aankomt. Analisten en commentatoren zijn opnieuw bullish en overtuigd dat Jay Powell deze week voor de eerste keer de rente weer zal verlagen voor de grootste economie ter wereld, en dat met minstens een half procent. Wat al dat niet gebeurd?

Advertentie.

Bitcoin en rente

Bitcoin, de grootste digitale munt, wordt door velen nog steeds aanzien als een erg risicovolle belegging, en beweegt sinds de introductie van de Bitcoin ETF (exchange traded fund) begin dit jaar steeds vaker in tandem met de technologiebeurs Nasdaq (in plaats van in tandem met goud). Ook de Nasdaq heeft een moeilijke zomer achter de rug (grote chipsaandelen zoals Nvidia en Intel kregen een tik in Juli en Augustus) maar lijkt zich de afgelopen dagen opnieuw naar boven te richten.

Ook de cryptomarkt vond tijdens de zomermaanden steun telkens Bitcoin $50,000 aantikte en veerde op vanaf dat punt.

Maar nu is er eindelijk iets om naar uit te kijken. Een beweging hoger kan worden ingezet en het hangt gewoon af van één beslissing: de Federal Reserve en hun rentebesluit dat er komt op woensdag 18 september.

Basispunten

De job-omschrijving van de Federal Reserve is vrij simpel: de inflatie dient rond 2% te zweven terwijl iedereen een job heeft. Tenminste dat is het doel (wat in de praktijk meestal niet haalbaar is aangezien een deel van de actieve bevolking gewoon niet wil of niet kan werken).

Om dat resultaat te verkrijgen kan de Federal Reserve de langetermijnrente verhogen of verlagen. Een verlaging van de rente betekent dat mensen en bedrijven meer lenen en de economie dus naderhand aanzwengelt (en er meer jobs zijn en een hogere inflatie), een verhoging van de rente zorgt voor het omgekeerde resultaat op lange termijn (minder jobs en een lagere inflatie).  

Als Jay Powell de ECB van Christine Lagarde volgt en de rente (die erg hoog staat in de Verenigde Staten op dit ogenblik) dus eindelijk begint te verlagen met 50 basispunten en verdere verlagingen aankondigt voor de volgende maanden, kunnen de cryptoprijzen weer hoger, is ie pessimistisch of wacht ie nog effe, dan kan de markt opnieuw naar beneden.

Vooral Bill Dudley’s commentaar op vrijdag was veelzeggend. De voormalige voorzitter van de New York Fed heeft veel landelijke contacten en verklaarde aan Bloomberg dat een renteverlaging met 50 basispunten verwacht mocht worden.

In de geval kan Bitcoin de klim naar het record van $74,000 dus weer beginnen, en als markten echt optimistisch worden in de weken die volgen mag een doorstart voor het einde van het jaar naar $80,000 (of nog hoger) niet worden uitgesloten.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]