Crypto CEO krijgt gevangenisstraf van 11,000 jaar

Last Updated on 5 november 2023 by CryptoTips.eu

In Turkije kopen erg veel mensen Bitcoin om aan de, laat ons eerlijk zijn, experimentele manier van omgang met rentes en inflatie van president Recep Tayyip Erdoğan te ontsnappen. Erdogan is het vaak oneens met centrale bankiers en ministers van economie en houdt er dus een eigen gang van zaken op na.

Dit heeft geleid tot torenhoge inflatie en een verarming van de lokale bevolking die dus massaal crypto koopt sinds jaar en dag.

Advertentie.

Albanië

Een jonge turk genaamd Faruk Fatih Özer had hierdoor een plan bedacht en richtte enkele jaren geleden het lokale crypto platform Thodex op dat erg goede exchange-mogelijkheden aanbood aan iedereen in Istanbul die wilde ontsnappen aan de extreme inflatie.

Een goede 400,000 turken uit de hoofdstad wisselden erg veel van hun lokale munt om bij zijn bedrijf tot Thodex zo’n 2 miljard dollar aan crypto bezat. Toen ging de site in April 2021 erg spectaculair offline en kon niemand nog bij zijn digitale munten. Faruk verdween van de aardbodem en het werd vrij vlug duidelijk dat hij vanaf het begin had gepland om met het geld te ontsnappen.

Via Interpol zette Turkije een zogenaamde ‘Red Notice’ op, waarbij ook buitenlandse politiediensten werden verplicht om naar Faruk te zoeken. Uiteindelijk werd hij vorig jaar in Albanië gearresteerd nadat hij enkele maanden als een echte miljardair had geleefd.

De rechtbank lachte er niet mee en veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 11,196 jaar om precies te zijn.

Zo’n ongelooflijk lange straffen zijn niets nieuws in Turkije waar Fethullah Gülen, de voormalige politieke tegenstander van Erdogan, in 2016 nog tot 1,900 jaar gevangenis veroordeeld werd.

spaxiax / Depositphotos.com


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]