Bitcoin naar recordhoogte in Argentinië na verkiezingen

Last Updated on 15 augustus 2023 by CryptoTips.eu

Bitcoin steeg tot een recordhoogte in Argentinië nadat de eerste ronde van de presidentsverkiezingen (waarbij partijen vooral hun kandidaten voorstellen) uitdraaiden op een forse overwinning voor de rechtse populist Javier Milei. De man is van oorsprong economist en beloofde radicale hervormingen indien hij binnen twee maanden ook de echte verkiezingen wint.

Zo wil Milei de centrale bank afschaffen, de Argentijnse Peso vervangen door de Amerikaanse dollar en is ie een grote fan van Bitcoin. Als reactie op zijn overwinning steeg Bitcoin in het land tot een recordhoogte tegenover de Argentijnse Peso.

Advertentie.

Inflatie

Milei, de zeer rechtse libertaire kandidaat van “La Libertad Avanza” (Freedom Advances) noemt zichzelf een ‘anarchokapitalist,’ en wil onmiddellijk de zeer hoge inflatie in het land aanpakken als hij binnen twee maanden ook de echte verkiezingen wint.

Die torenhoge inflatie (ondertussen al meer dan 115% op jaarbasis), zorgt er al langer voor dat steeds meer Argentijnen hun spaarcenten omzetten in Bitcoin. Tegenover de Argentijnse Peso is Bitcoin dit jaar al 250% gestegen.

Het is wel onduidelijk of Milei van Bitcoin een legaal betaalmiddel wil maken in het land, net als El Salvador dat hem voordeed. Op dit ogenblik wil ie vooral de Amerikaanse Dollar invoeren, al is het onduidelijk of beleggers het daarmee eens zullen zijn.

De centrale bank reageerde door de Argentijnse Peso onmiddellijk met 18% te devalueren en de rente nog te verhogen.

De markt had deze cijfers niet verwacht van Milei. Ik denk dat de regering zeer alert zal moeten zijn op de valutamarkten, het zal zeker een week met veel spanning worden.

Zei analist Dante Sica aan de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

MMollaretti / Depositphotos.com


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]