Bitcoin mining bedrijven moeten nu kiezen tussen AI en crypto

Last Updated on 21 oktober 2024 by CryptoTips.eu

De drie grote Bitcoin mining bedrijven in de Verenigde Staten, Mara Holdings, Riot Platforms en Cleanspark, wachten af tot er één van de drie een andere strategie begint. Alledrie moeten ze toegeven dat hun aandelenkoers het dit jaar niet echt fantastisch doet (anders is het gesteld met de Bitcoin ETFs, de koers van MicroStrategy en zelfs die van crypto platform Coinbase natuurlijk). Voor de Bitcoin mining bedrijven is de situatie erg uitzonderlijk op dit ogenblik, en zij moeten binnenkort kiezen tussen AI en Bitcoin. We leggen het even uit.

Advertentie.

Halving

We zijn ondertussen zo’n zes maanden na de ‘halving’. Het vierjaarlijkse event dat de beloningen voor het valideren van transacties op het Bitcoin netwerk met de helft verminderd, en ondertussen is de prijs van Bitcoin ongeveer hetzelfde gebleven als ie toen was. Dat wil zeggen dat de winstmarges van crypto mining bedrijven niet gestegen zijn, maar hun kosten (het bouwen en operationeel houden van datacenters, personeelskosten, etc) waarschijnlijk wel.

Mara, Riot en Cleanspark houden hun geminede Bitcoins op dit ogenblik zo lang als mogelijk bij natuurlijk, omdat ze die niet met verlies willen verkopen. Maar hun kosten gaan onverminderd verder. Dat wil zeggen dat ze leningen aangaan om hun datacenters draaiende te houden en de banken worden ondertussen ongeduldig.

Die banken weten immers dat ze alle drie aanbiedingen uit een onverwachte hoek. Bedrijven als Meta, Google en OpenAI zijn op zoek naar datacenters om te huren teneinde de groeiende vraag voor AI programma’s bij te houden.

Dit stelt de drie grote Bitcoin mining bedrijven voor een dilemma: kiezen ze ervoor om een contract af te sluiten met een bedrijf uit Silicon Valley teneinde sommigen van hun datacenters te verhuren, of wachten ze tot de prijs van Bitcoin eindelijk hoger gaat dan $74,000, de hoogst genoteerde prijs tot nu toe.

Core

Een ander Bitcoin mining bedrijf, Core Scientific, koos er begin dit jaar voor om een deel van hun datacenters te verhuren voor AI gebruik. Het aandeel van Core is dit jaar met zo’n 270% gestegen daardoor.

Natuurlijk, als Riot, Mara of CleanSpark er ooit voor zouden kiezen om een deel van hun datacenters op te geven voor AI, maakt dit plaats op het Bitcoin netwerk voor andere om meer Bitcoins te minen. Alles hangt dus af van de Bitcoin prijs voor hen.

En natuurlijk ook van de druk die ze zullen krijgen bij de voorstelling van hun volgende kwartaalrapport. Je mag er zeker van zijn dat de koers van Core Scientific genoemd zal worden als voorbeeld.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]