Beleggers leenden in Yen om te investeren in Bitcoin en Nvidia, en toen ging Japanse rente hoger

Last Updated on 13 augustus 2024 by CryptoTips.eu

Nu het stof van de beursstorm van vorige week gaan liggen is, vragen analisten zich af wat er precies gebeurde. Grote schuldige blijkt de zogenaamde ‘Yen Carry’ trade, waarbij beleggers geld leenden in Japanse Yen (met een rente dichtbij 0) om het geld daarna te investeren in beleggingen die het dit jaar heel goed deden, zoals de Amerikaanse chipmaker Nvidia of de grootste digitale munt, Bitcoin. Een sprookje dat bleef duren tot de Japanese centrale bank het onverwachte deed en de rente toch verhoogde.

Advertentie.

1999

Nadat de beurzen in Japan aan het eind van de jaren ’90 uiteenspatten, begon de Japanse Centrale Bank met een experiment dat twee decennia duurde, namelijk de nulrente. Wat er ook gebeurde, de rente in Japan bleef erg laag of werd gewoon op 0 gezet.

Sinds 2013 werd daardoor de ’Yen Carry Trade’ erg populair bij Westerse beleggers. De logica gaat als volgt. Als je weet dat een bepaalde investering 5% per jaar zal opbrengen (de gemiddelde winst op de S&P500 over de laatste twintig jaar bijvoorbeeld), dan leen je dus in Japanse Yen aan een ultra-lage rente om het verschil op te strijken als winst. Je betaalt dus bijvoorbeeld 2% op je lening om een winst van 5% op te strijken. Het verschil, 3%, is voor jou.

Sinds het begin van dit jaar zagen beleggers dat ook Nvidia en Bitcoin het erg goed deden en dus werd er steeds meer geld geleend (in Japanse Yen) om in die twee investeringen (het aandeel Nvidia en een Bitcoin ETF) te beleggen.

0.25%

Keerpunt kwam er op 31 juli, toen de Japanse centrale bank voor de eerste keer sinds 2007 de rente verhoogde van 0 naar 0.25%. De Japanse Yen werd opeens sterker tegenover de Amerikaanse dollar. Beleggers haastten zich om hun leningen te herbekijken, want opeens werden hun afbetalingen duurder. Ook Bitcoin deed het al enkele maanden niet meer zo goed, en zelfs Nvidia kende een dipje.

Die informatie, gecombineerd met een slecht jobsrapport uit de Verenigde Staten op vrijdag 1 augustus, zette een enorme beweging op gang die resulteerde in een heleboel telefoons en emails naar Japanse banken om leningen te annuleren tijdens het weekend van 2 en 3 augustus. De Japanse Yen Carry Trade was opeens heel wat minder populair en de beurzen reageerden navenant toen ze opnieuw openden.

Op maandag 4 augustus gingen de markten weer open en de beurs van Japan crashte met een gigantische duik naar beneden. Ook Bitcoin en Nvidia kregen die dag rake klappen. Sindsdien is het stof gaan liggen en lijkt alles weer ietsje normaler.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]