Bankaandelen crashen, goud en Bitcoin zijn de winnaars van de Amerikaanse bankencrisis
Last Updated on 5 november 2023 by CryptoTips.eu
De Europese beurzen gingen maandag fors lager nadat de grootte van de nieuwste Amerikaanse bankencrisis bekend werd. In Amerika bleven de verliezen beperkt omdat de aandelen van de grootste banken vorige week reeds daalden. Toch daalde de financiële sector daar ook verder.
Ondertussen zijn de meeste gaten gedicht (er zullen waarschijnlijk nog wel een paar kleine Amerikaanse banken worden overgenomen in de komende dagen) lijkt het en kunnen we kijken wie de winnaars en verliezers zijn van de afgelopen dagen.
Een Franstalige krant had het over een nieuwe ‘zwarte maandag’ maar dat is waarschijnlijk ook een beetje overdreven. Het viel echter niet te ontkennen dat verschillende grote banken forse verliezen moesten slikken. Santander in Spanje en de Commerzbank in Duitsland gingen op een bepaald ogenblik 10% lager.
Bitcoin verteerde de paniek erg goed en komt er samen met goud opnieuw als een soort van ‘veilige haven’ en een duidelijke winnaar uit.
- 🎁 Claim gratis €10 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Wie krijgt de schuld?
Eerst en vooral moeten we melden dat de klassieke media de schuld voor dit bankdebacle deels bij de crypto industrie lijkt te leggen, maar er waren evenveel tech startups en bio bedrijven die bankierden bij de Silicon Valley bank dus dat is misschien wat kort door de bocht.
Aangezien zelfs President Biden een verklaring diende af te leggen om te zeggen dat het Amerikaanse banksysteem nog steeds veilig is, lijkt dit toch iets groter dan gewoon crypto’s fout hoor. De schuld ligt waarschijnlijk bij iedereen een beetje.
Bitcoin zelf heeft de storm erg goed doorstaan. Op 10 maart, toen het eerste nieuws over mogelijke problemen bij Silicon Valley Bank doorsijpelden, daalde de grootste cryptomunt tot net onder $20,000.
Renteverhoging
Nu sinds gisteren blijkt dat de Federal Reserve weer liquiditeit in het systeem gaat pompen om banken staande te houden en de volgende renteverhoging (volgens sommige analisten) plots minder zeker is, gaat Bitcoin fors hoger en handelt het weer voro $24,000. Dat dit gebeurd op een moment dat de beurzen veel lager gaan is belangrijk.
Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING Bank, zei:
Tot nu zag je dat de economie zich nog vrij vlot kon financieren via de markten, ook al verhoogden centrale banken de rente. Dat maakte het lastiger voor de centrale banken om de economie af te remmen en zo de inflatie onder de knie te krijgen. Door de gebeurtenissen rond SVB zie je dat de risico-aversie wat toeneemt en marktfinanciering duurder wordt. De risicopremies op obligaties nemen toe. Het beleid van de centrale banken uit zich nu ook in de marktfinanciering. Centrale bankiers zullen mogelijk minder ver moeten gaan in het verhogen van hun geldtarieven.
USDC
Als laatste lijkt het dat USDC, de stablecoin van de Circle Groep, erg gunstig reageerde op het nieuws dat de Amerikaanse overheid de Silicon Valley bank wil redden. Aangezien Circle zo’n 3.3 miljard dollar bij die bank had staan was de reactie dit weekend erg snel en viel de USDC stablecoin tot 90 cent op een bepaald ogenblik.
Nu heeft ze het meeste van die ontkoppeling goedgemaakt en wordt USDC weer verhandeld voor $1.