Arthur Hayes: renteverschil tussen Yen en Dollar kan Bitcoin en markten doen crashen in de volgende weken

Last Updated on 19 september 2024 by CryptoTips.eu

Een nieuwe week, een nieuwe waarschuwing van Arthur Hayes lijkt het wel. Nadat de Federal Reserve vannacht besliste om de Amerikaanse langetermijnrente met 50 basispunten te verlagen, reageerden de cryptomarkten zoals verwacht vooral positief.

Op het moment van schrijven handelt Bitcoin voor $62,500.

Advertentie.

Carry trade

Arthur Hayes, de crypto miljardair die dit jaar de prijs voor best korte-termijnvoorspellingen dien te krijgen, denkt er echter het zijne van en kijkt vooral naar de verschillen tussen de rente op de Yen en de Dollar. Hij waarschuwt alweer voor een Bitcoin crash om dat rente op de Yen stijgt terwijl die op de Dollar daalt.

Tijdens een crypto conferentie in Singapore zij Hayes gisteren nog:

Hoewel ik denk dat veel mensen uitkijken naar een renteverlaging, wat op korte termijn de aandelenmarkt en andere zaken de boel zal oppompen, denk ik dat de markten een paar dagen na de nieuwe rentetarieven van de Fed zullen instorten.

Ook denkt hij dat een Amerikaanse renteverlaging dramatisch zal zijn voor de ’Yen Carry Trade’.

Sinds 2013 werd de ’Yen Carry Trade’ erg populair bij Westerse beleggers. De logica gaat als volgt. Als je weet dat een bepaalde investering 5% per jaar zal opbrengen (de gemiddelde winst op de S&P500 over de laatste twintig jaar bijvoorbeeld), dan leen je dus in Japanse Yen aan een ultra-lage rente om het verschil op te strijken als winst. Je betaalt dus bijvoorbeeld 2% op je lening om een winst van 5% op te strijken. Het verschil, 3%, is voor jou.

De afgelopen jaren leenden steeds meer Amerikaanse beleggers in Japan (ook om te investeren in Bitcoin), waar de rente al die tijd erg laag bleef terwijl ze in de Verenigde Staten steeds hoger gingen.

Kwartje

Toen de Bank of Japan eind juli de rente verhoogde van 0% naar 0.25%, werd opeens heel wat geleend geld duurder, waardoor de Japanse beurs de maandag nadien crashte met zo’n 10%, de grootste val sinds 1987. Gedurende die periode daalde Bitcoin van $65,000 naar $50,000 alvorens weer naar boven te klimmen.

Volgens Arthur zullen heel wat risicovolle beleggingen opeens worden afgesloten nu de Federal Reserve de rente heeft verlaagd en hij verwacht dat de Bank of Japan binnenkort de rente met nog een kwartje verhoogd. Als dat maar goed afloopt.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]