Amerika onderzoekt Chinese Bitcoin bedrijven op grondgebied

Last Updated on 5 november 2023 by CryptoTips.eu

De Verenigde Staten zijn niet erg happig op de Chinese Bitcoin mining bedrijven die opereren op haar grondgebied, om de simpele reden dat die in directe verbinding staan met het energienetwerk van verschillende belangrijke staten. Nu de spanning tussen de twee supermachten oploopt, lijkt Bitcoin een belangrijke pion te worden in de onderhandelingen tussen de twee.

Sommige Amerikaanse politici beweren dat de Chinese Bitcoin bedrijven direct rapporteren aan Bejing en willen ze daarom de toegang tot de VS ontzeggen.

Advertentie.

TikTok

In 2021 verbood China het minen van Bitcoin op zijn grondgebied. Met hun erg goedkope energie was China het grootste bitcoin mining bouwland ter wereld geworden op slechts enkele jaren tijd. Bitcoin handelde rond de $50,000 en dus maakten die Chinese bedrijven echt woekerwinsten.

Maar Beijing wilde toen vooral aandacht voor hun eigen E-Yuan, de digitale munt, en Bitcoin stond dat in de weg. Dus werd het minen van crypto officieel verboden. Op het moment dat de beslissing werd bekendgemaakt, daalde de koers van Bitcoin met 9% tot $41,000.

Natuurlijk dienden al die bedrijven ergens heen te gaan, aangezien Bitcoin in 2021 aan een grote winst handelde en het in een land met goedkope energie nog steeds voor bedrijven interessant was om de activiteit te doen.

Kazachstan

Wat gebeurde er? Een deel verhuisde naar Kazachstan, een deel naar de Verenigde Staten (vooral Texas) en een klein deel bleef in China en deed aan Bitcoin mining in de illegaliteit. China bleef op die manier de tweede grootste Bitcoin miner ter wereld, maar de Verenigde Staten namen de eerste plaats over.

Echter, tussen de twee supermachten China en de Verenigde Staten was ondertussen een handelsoorlog uitgebroken, met tarieven voor de invoer en uitvoer van goederen en zelfs het verbod voor sommigen bedrijfstakken om op de ander zijn grondgebied te opereren.

Zo mogen Amerikaanse chipsbedrijven geen AI-chips uitvoeren naar de Verenigde Staten en werd vooral TikTok, een van oorsprong Chinees sociaal media platform, beschuldigd van het ‘spioneren’ voor de Chinese overheid door het bijhouden van allerlei data over de Amerikaanse jeugd.

Sinds enkele weken is ook Bitcoin een doel geworden. Verschillende Bitcoin mining bedrijven zijn immers gelinkt aan het energienetwerk. De grootsten, zoals Riot blockchain mining, kunnen zelfs extra energie verkopen aan het netwerk van een staat, zoals onlangs gebeurde tijdens een hittegolf in Texas.

Maar volgens de Amerikaanse geheime dienst zijn er ook veel Chinese Bitcoin bedrijven in het land.

De bal ging aan het rollen toen een Chinees bedrijf vorig jaar een crypto mining bouwoperatie begon in Cheyenne, Wyoming. Een team van Microsoft stuurde een nationaal veiligheidsalert uit.

De locatie was niet alleen naast een Microsoft-datacentrum dat het Pentagon ondersteunde, maar ook ongeveer anderhalve kilometer verwijderd van een luchtmachtbasis die nucleair bewapende intercontinentale ballistische raketten controleerde.

Ondertussen is een lijst opgemaakt van 12 Chinese Bitcoinbedrijven die in de Verenigde Staten opereren en die direct aan het energienet gekoppeld zijn.

“We zijn allemaal opgewonden over TikTok, maar niemand lijkt iets te zeggen over deze Chinese bedrijven die zich aansluiten op onze energienetwerken”, verklaarde Bryan King, een Republikeinse senator in Arkansas. Zijn district omvat de stad Harrison, waar een Chinese investeringsgroep net land heeft gekocht voor een Bitcoin-mijn.

“Het heeft gewoon geen zin,” zegt Bryan.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]