Techbeurs Nasdaq eindigt rotweek 6% lager, crypto aandelen verliezen 20%

Last Updated on 8 september 2024 by CryptoTips.eu

Net als begin augustus, toen de beurzen in Azië de rest van de wereld in een rotvaart naar beneden sleurden (doordat de ‘Yen-carry trade’ een vrij slechte maand had), is ook de maand september slecht begonnen voor beurzen en crypto.

Terwijl de grootste digitale munten het verlies konden beperken (Bitcoin’s prijs zakte met 6% in de afgelopen week), gingen bekende crypto aandelen zoals Coinbase en Marathon Digital wel 20% lager in slechts enkele dagen.

Advertentie.

Wat is er aan de hand?

Het aandeel van cryptoplatform Coinbase heeft zowat de slechtste week van het jaar afgesloten. Het grote Bitcoin mining bedrijf Marathon Digital daalde met maar liefst 20%. Een aantal crypto gerelateerde aandelen zijn zelfs gedaald naar het laagste niveau sinds februari. Ook Ether en Bitcoin zelf doen het niet veel beter (alhoewel ze het verlies op weekbasis wisten te beperken) en tech-aandelen zoals Nvidia en Tesla staan al langer in de uitverkoop.

De techbeurs Nasdaq deed er zowat 6% af op een week die al één dagje korter was doordat de Amerikanen maandag vrijaf hadden en ook de Nederlandse AEX ging forst lager met een weekverlies van 4%.

De angst zit er goed in bij beleggers die zich steeds meer zorgen maken over de vertragende economie van de Verenigde Staten.

De uitverkoop werd nog versneld op vrijdag toen het Amerikaanse banenrapport aantoonde dat er heel wat minder nieuwe jobs zijn gecreëerd in de afgelopen maand dan werd aangenomen. Er waren 142.000 banen bijgekomen in de economie, terwijl Wall Street op iets meer dan 163.000 had gerekend. Ook de cijfers van de vorige maanden werden naar beneden bijgesteld (wat volgende maand dus ook voor dit cijfer waarschijnlijk het geval zal zijn).

De prijzen van bitcoin, ether en risicovolle activa in het algemeen krijgen natuurlijk meestal een fermere tik dan defensieve aandelen en investeringen.

Powell

Zoals al heel het jaar rekenen beleggers erop dat Federal Reserve voorzitter Jay Powell binnen een tweetal weken redding brengt en een aanzienlijke renteverlaging aankondigt. Hoe groot die zal zijn is onduidelijk, maar de meeste grootbanken op Wall Street hopen op 0.5%. Elk getal dat lager is (of zelfs helemaal geen renteverlaging) kan een nerveuze markt enkel doen crashen op dit moment.

Op een politieke ingreep moet men al zeker niet rekenen. Aangezien de verkiezingscampagne tussen Harris en Trump nu echt losgebarsten is, zou elke grote ingreep door het Witte Huis in de economie op dit ogenblik als een voordeel voor Harris worden gezien, wat door haar tegenstander tegen haar gebruikt zou worden.

Let wel, de beurzen (en Bitcoin) staan nog steeds op winst voor het ganse jaar, maar de laatste paar maanden stormt het wel. Hopelijk wordt volgende week ietsje beter.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]