Biden beweegt Bitcoin en Poetin waarschuwt Russen die steeds vaker illegaal crypto minen

Last Updated on 22 juli 2024 by CryptoTips.eu

De beslissing van Joe Biden om uit de race voor het presidentschap te stappen bewoog Bitcoin onmiddellijk (met een val van zo’n $1000) nadat het nieuws bekend werd. Nadien stabiliseerde de grootste digitale munt wel. Het is nog onduidelijk wie hem zal opvolgen als presidentskandidaat alhoewel hij zelf zijn steun aan Kamala Harris uitsprak.

Op het moment van schrijven handelt Bitcoin voor $67,500.

In Rusland kampt President Poetin ondertussen met een heel ander probleem. Met een economie die omgeschakeld is om zoveel mogelijk tanks en wapens te produceren is het leven van de gemiddelde Rus de laatste jaren (sinds het begin van de oorlog in Oekraïne) drastisch veranderd. Om toch nog een zakcentje te verdienen zijn velen van hen overgeschakeld op het minen naar crypto.

Dat is illegaal zonder de noodzakelijke licentie, maar de energie ervoor is heel goedkoop (Rusland krijgt zijn olie enkel nog kwijt aan landen als China, India en Iran) en het is een vrij groot land dus het duurt wel effe voor de overheid je vindt. Probleem is dat het ondertussen zo’n grote operatie geworden is dat 2% van de Russische energie gebruikt wordt om naar BItcoin te minen, en dan meestal nog illegaal.

Poetin kan er alvast niet mee lachen en waarschuwde de Russische bevolking vorige week tijdens een ontmoeting met sommige van zijn gouverneurs.

Advertentie.

Stroomstoring

Rusland was vorig jaar gewoon het tweede grootste land (de Verenigde Staten is het grootste) qua crypto mining op haar grondgebied, ook al heeft het dan een erg strenge wetgeving met langdurige straffen voor ongecontroleerde of ongeoorloofde operaties.

De vorige leiders op het gebied van crypto mining, China en Kazachstan, legden in de afgelopen jaren steeds strengere regels op.

China deed dat al in 2021, toen het een volledige ban oplegde op crypto-mining op haar grondgebied. Veel Chinese bedrijfjes verhuisden naar Kazachstan en de Verenigde Staten (vooral Texas) en deden daar gewoon verder. Kazachstan legde op zijn beurt crypto-minen aan banden in 2023, alhoewel het nog wel wordt toegelaten.

Vele Chinezen die in 2021 naar Kazachstan waren afgezakt om daar naar crypto te minen, verhuisden opnieuw, ditmaal naar de provincie Dagestan in Rusland. Daar noteert men de laatste tijd steeds vaker stroomstoringen in kleine dorpen, omdat sommigen van de nieuwe inwijkelingen naar Bitcoin minen.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]