Op deze manier kan crypto je helpen inflatie het hoofd te bieden

Last Updated on 5 november 2023 by CryptoTips.eu

Inflatie wordt ook wel eens de sluipmoordenaar voor je koopkracht genoemd. Ondanks het feit dat het merendeel van de mensen uiteraard wel al eens over inflatie hebben gehoord is het zo dat velen niet goed kunnen inschatten welke impact deze nu precies kan hebben. De voorbije jaren is dat in veel gevallen nochtans pijnlijk duidelijk geworden.

Een sterk toegenomen inflatie zorgde er namelijk voor dat je met hetzelfde inkomen bijvoorbeeld aanzienlijk minder zaken kon kopen of betalen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig verschillende manieren om verlies aan koopkracht als gevolg van inflatie het hoofd te bieden. Crypto is één van de mogelijkheden die je kan benutten.

Advertentie.

Welk probleem stelt er zich op de reguliere financiële markt?

Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar het probleem welke zich stelt op de traditionele, financiële markt. Dat probleem is namelijk niet onaanzienlijk. Op moment van schrijven geldt dat we niet één, maar wel zelfs meerdere problemen de kop zien opsteken. Het eerste probleem heeft betrekking tot het feit dat inflatie een behoorlijke druk uitoefent op je koopkracht. Je mag het bedrag op bijvoorbeeld je spaarrekening dan wel niet daadwerkelijk zien afnemen, toch zal je merken dat je er veel minder mee kan doen. Denk dus niet omdat je, je vermogen niet visueel ziet afnemen dat er geen sprake kan zijn van een degradatie van datzelfde vermogen.

Naast bovenstaande is er nog een tweede probleem dat zich stelt. De situatie op moment van schrijven is namelijk zo dat er ook op geen enkele, risicoloze manier een degelijke meerwaarde kan worden gecreëerd op je vermogen. De meest voor de hand liggende mogelijkheid om dit te doen is in principe geld op een spaarrekening plaatsen. Echter is de spaarrente reeds verschillende jaren historisch laag waardoor mensen door toedoen van de inflatie net geld verliezen. Dat kan natuurlijk niet. Het is mede omwille van deze reden dat beleggen steeds populairder is geworden. Dat geldt overigens ook voor beleggen in alternatieve assets zoals crypto.

Hoe kan crypto hier een oplossing voor bieden?

Door heel wat experten wordt in de praktijk gesteld dat beleggen in crypto zomaar eens een interessante oplossing zou kunnen vormen voor de impact van inflatie op je koopkracht en vermogen. Hoe komt dat nu eigenlijk precies? Zeer eenvoudig. Door te beleggen of te investeren in crypto is het in de praktijk mogelijk om op twee verschillende manieren een bepaalde meerwaarde te creëren. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:

  1. De koers kan in je voordeel uitdraaien waardoor je eenvoudig rendementen verzekert;
  2. Het is mogelijk om passief inkomen te realiseren met crypto;

De rendementen die in het verleden gerealiseerd konden worden in crypto spreken voor zich. Voor deze rendementen geldt namelijk dat ze het leven van heel wat mensen danig hebben veranderd. Dat is natuurlijk geweldig interessant. Tegelijkertijd biedt het ook de nodige opportuniteiten voor de toekomst. Gerealiseerde rendementen in het verleden mogen dan wel geen zekerheid bieden voor de toekomst, toch moet het gezegd dat ze wel degelijk als zeer relevant kunnen worden bestempeld.

Aanzienlijk hogere rendementen

Door de jaren heen is onder meer de zogenaamde DeFi-markt aanzienlijk uit haar voegen gebarsten. Ook voor heel wat CeFi-projecten die op de markt cryptomarkt zijn terug te vinden geldt dat ze erin slagen om behoorlijke rendementen aan te bieden. Bekijk bijvoorbeeld maar eens welke rentes een partij als Nexo weet aan te bieden op je crypto holdings die je bij haar onderbrengt. Deze hoge rendementen bieden een gigantische meerwaarde ten opzichte van de spaarrente die op moment van schrijven bestaat (uiteraard met risico’s). Net doordat er kan worden gerekend op dergelijke hoge rendementen is het mogelijk om de heersende inflatie op de markt veel eenvoudiger het hoofd te bieden.

Inflatie heeft geen directe impact op de waarde van je crypto holdings

Voor het merendeel van de mensen geldt dat men in de praktijk louter en alleen beschikt over vermogen in een bepaalde fiat-valuta. Het kan daarbij dan bijvoorbeeld gaan om de euro, maar ook om de Amerikaanse dollar of een andere munt. Voor menig aantal mensen geldt dat ze trachten om hun vermogen te beschermen tegen de impact van inflatie door bijvoorbeeld een gedeelte aan te houden in valuta A en een ander gedeelte in valuta B. Op zich zou dat interessant kunnen zijn, ware het niet dat in tijden met hoge inflatie doorgaans geen enkele valuta (helemaal) buiten schot blijft.

Door een stukje van je kapitaal weg te zetten in crypto kan je wel degelijk een bepaalde hedge creëren tegen inflatie. Crypto-assets zijn hier namelijk niet rechtstreeks onderhevig aan. Je moet er wel rekening mee houden dat cryptocurrencies zich (stablecoins even daar gelaten) wel kenmerken door een volatiel koersverloop. De koers kan dan ook zowel negatief als positief worden beïnvloed. Is er sprake van negatieve marktomstandigheden? Dan zullen je crypto holdings op korte termijn alsnog geen (optimale) bescherming kunnen bieden tegen de impact van inflatie.