Stellar (XLM)

Last Updated on 5 september 2023 by CryptoTips.eu

Na de grote bitcoin-hype ontstonden er verschillende andere cryptomunten. De laatste tijd is de nieuwe cryptomunt Stellar Lumens de nieuwe ster aan de horizon. De waarde van deze cryptomunt is de laatste maanden enorm toegenomen. Genoeg reden om in de materie te duiken om zoveel mogelijk te weten te komen. Op deze pagina leggen wij je uit wat Stellar is, welke voordelen deze coin heeft en wie er achter het project zitten.

Wat is Stellar Lumens?

Stellar (XLM)De cryptomunt Stellar Lumens ontstond in 2014, onder de naam Stellar. Deze naam werd in 2015 al gewijzigd in Lumens om verwarring te voorkomen. Het netwerk heet namelijk ook Stellar. In de volksmond wordt de munt bij de naam Stellar genoemd. Verder is er ook nog de non-profit organisatie Stellar.org die deze cryptomunt ontwikkeld heeft.

Stellar is een open-source platform dat vooral wordt gebruikt voor snelle internationale betalingen. Wereldwijde transacties gebeuren via het Stellar netwerk in slechts seconden. Ook het decentraal karakter van de structuur spreekt in het voordeel van Stellar Lumens.

In totaal wil de Stellar Development Foundation (SDF) 100 miljard Lumens op de markt brengen. De stichting is daar vanaf 2014 mee bezig. Over 10 jaar zijn alle digitale munten uitgegeven.

Het Stellar netwerk

Stellar is een wereldwijd decentraal netwerk van gelijkwaardige Stellar servers dat gebruik maakt van het P2P principe, dat we kennen van andere currencies. Er bestaat geen centrale server want dit maakt het systeem kwetsbaar voor hackers, maar ook bij technische problemen ligt dan alles stil.

Waar Stellar met name voor gebruikt wordt is het razendsnel betalen met de ene valuta terwijl deze wordt omgezet naar een andere, zonder enige tussenkomst van banken. Op alle Stellar servers wordt een digitaal grootboek, ofwel blockchain, bijgehouden van alle transacties die op het gehele netwerk plaatsvinden. Door constante synchronisatie beschikken alle servers steeds over de meest actuele versie van dat grootboek.

Elke transactie wordt grondig gecontroleerd en dan pas goedgekeurd. Om de zoveel tijd worden alle transacties in een blok gezet, waarna het blok wordt toegevoegd aan het netwerk. Na synchronisatie van de servers is iedereen weer op de hoogte. Alle transacties blijven echter gekoppeld aan de vroegere transacties. Hierdoor krijg je als het ware een lange ketting van transactieblokken, een blockchain. Dit concept van een blockchain maakt het Stellar netwerk veel minder kwetsbaar voor aanvallen van hackers en DDOS-aanvallen. Het kost namelijk een klein bedrag (0.00001 Lumens) om een transactie te verrichten, waardoor spammers en hackers worden afgeschrikt, omdat tevens alles wordt vastgelegd.

Het team achter dit project

Stellar is voortgekomen uit een andere cryptomunt Ripple. De ontwikkelaars kregen wat onenigheid en gingen uit elkaar. Een deel van het team is apart verder gegaan en het Stellar project met zijn nieuwe cryptomunt de Stellar Lumens (ofwel de afkorting XLM) was een feit. Deze munt wordt ook wel de decentrale concurrent van Ripple genoemd.

De Stellar Development Foundation is een non-profit organisatie en verdient zelf niet aan de Stellar transacties. Wel worden donaties geaccepteerd en houdt de stichting voorlopig 5% van de Lumens voor zichzelf om de kosten van de verdere doorontwikkeling van het platform te kunnen betalen. Verder staat in de plannen van dit team dat ze opkomende economieën in Afrika en Azië een kans willen geven om ook deel te nemen aan deze spannende nieuwe ontwikkelingen. Men ziet het platform als de toekomst van ons huidige bankwezen.

De samenwerkingen met andere partijen

Het Stellar Lumens project wordt steeds groter. Erg blij was men om te kunnen melden dat IBM ondertussen gebruikmaakt van de technologie van Stellar. Samen met enkele grote banken is IBM bezig een nieuw internationaal betalingssysteem te ontwikkelen. De samenwerking met Klickex is een feit en verder is ook adviesbureau Deloitte een partner geworden van Stellar.

Dit zijn bedrijven die ervoor zorgen dat het vertrouwen in Stellar toeneemt, omdat het spelers zijn die zich al ruimschoots bewezen hebben. Door deze samenwerkingen is de koers van XLM flink gestegen. Het is logisch dat na deze positieve geluiden veel mensen Stellar kopen.

Gebruik in de praktijk

Je kunt Stellar kopen om te beleggen, maar ook om snel valuta te wisselen van USD naar EUR en de andere belangrijke valuta. Hierbij wordt de lumen (XLM) gebruikt als een tussenvaluta. Dit gaat allemaal razendsnel en zonder tussenkomst van een bank.

Wat is de beste Stellar wallet?

Je hebt eerst een wallet nodig en dan pas kun je Stellar kopen. Je hebt in de cryptowereld de keuze uit een software of hardware wallet. Een software wallet zorgt ervoor dat je munten op een website veilig worden opgeslagen. Als je regelmatig transacties verricht, is dit waarschijnlijk je beste keuze. Een combinatie van beide is ook mogelijk. De XLM wallets zijn door Stellar zelf ontwikkeld. Je kunt kiezen uit diverse wallets waaronder StellarTerm, Lobstr en papaya. De benodigde software staat online en installeer je eenvoudig op je computer. Als je Stellar met iDEAL hebt gekocht bij Bitvavo dan kun je dit ook eenvoudig bewaren en beheren in je Bitvavo wallet.

Daarnaast kunt je kiezen voor een hardware wallet, zoals de Nano Ledger X. Deze kunnen vaak gebruikt worden voor de opslag van verschillende soorten cryptocurrencies. Hiervoor kun je kiezen als je de cryptomunten vooral ziet als een investering voor langere termijn. Er is veel keuze maar we noemen hier wallets zoals de Ledger Nano S en de Ledger Blue. De eerste lijkt op een USB stick. De Ledger Blue is een kleine tablet die er wat handiger en moderner uitziet maar beiden zijn even veilig. Controleer voordat je een wallet kiest altijd of hij Stellar Lumens (XLM) ondersteunt. Laat na het handelen geen cryptogeld achter op een exchange, maar maak dit altijd over naar een wallet die je in eigen beheer hebt. Als we puur naar de veiligheid kijken, is een hardware wallet beter. De keuze is aan jou.