Coinbase zoekt naar ontsnappingsroute uit de VS

Last Updated on 5 november 2023 by CryptoTips.eu

Wat is dat toch met Amerikaanse cryptoplatformen en eilanden in de Caraïben? Nadat FTX vorig jaar bankroet ging was het alle hens aan dek voor de regering van de Bahamas om Sam Bankman-Fried uit te leveren. En nu het grootste Amerikaanse crypto bedrijf, nog steeds Coinbase, eraan denkt te verhuizen naar Bermuda, wordt ook daar argwanend gereageerd.

Advertentie.

Bermuda

Volgend jaar zijn er Amerikaanse presidentsverkiezingen, en de regering van Joe Biden stelt zich veel populistischer op dan verwacht. Alle zaken die twijfelende conservatieven niet goed begrijpen worden strenge regels opgelegd terwijl klimaatverandering en alles wat ‘woke’ is, naar de achtergrond lijkt te verhuizen voor de Democraten.

Eén van de bedrijfstakken die het in het vizier heeft is crypto, dat het Witte Huis wil reguleren en zelfs aan banden leggen. Als dat gebeurd wordt het mogelijk dat Coinbase niet meer in de VS mag opereren.

Om zich tegen dat risico in te dekken regelde Coinbase, het crypto bedrijf van CEO Brian Armstrong, dus een licentie om te mogen opereren vanuit Bermuda. Dat nieuws werd niet echt op gejuich onthaald in de VS deze week, en ook in Bermuda zelf werd argwanend gereageerd.

De autoriteiten in Bermuda weten immers maar al te goed wat er gebeurde met FTX vorig jaar. Toen het grote crypto platform bankroet ging, diende de regering in de Bahamas aan te tonen aan de VS wat zij hadden gedaan om FTX regels op te leggen.

Niet al te veel zo bleek, want een miljardenbedrijf op het grondgebied van een eilandengroep met de grootte van een middelgrote stad in de VS is een zeer welkome werkgever natuurlijk. In de wintermaanden, terwijl er minder toeristen waren in de Bahamas, waren er tenminste nog steeds de werknemers van FTX, die dankzij de bullmarkt van crypto in 2020 en 2021, tienduizenden dollars per hoofd per maand konden spenderen.

2024

En nu is er dus binnenkort Coinbase in Bermuda. De licentie wordt geïnterpreteerd als een mogelijke ontsnappingsroute voor Brian Armstrong om toch nog te kunnen blijven opereren als crypto platform indien de regering van de Democraten crypto aan banden zou leggen. Na het bankendebacle wordt het voor Amerikaanse crypto-bedrijven dus steeds moeilijker gemaakt om te blijven opereren in de VS, net als in China al langer het geval is.

Daartegenover staat Europa, dat vorige week pas officieel de MiCa-regels goedkeurde. 2024 wordt, met een halving voor Bitcoin, nieuwe regels in Europa en een nieuwe baas in de VS, een heel interessant jaar voor crypto.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]