Sam Bankman-Fried’s ex hield dagboek bij over FTX implosie

Last Updated on 29 november 2023 by CryptoTips.eu

Op 2 oktober van dit jaar is het zover, dan begint het grootste crypto-proces in de VS, namelijk dat tegen Sam Bankman-Fried en de implosie van FTX.

Beroemdheden als Tom Brady en Gisele Bundchen zullen worden opgeroepen. Ook politici dienen hun opwachting te maken aangezien FTX aan zowel Democraten als Republikeinen donaties van miljoenen dollars gaf.

In november vorig jaar implodeerde FTX, het derde grootste crypto-platform ter wereld, en liet het een put van vele miljarden dollars achter. Honderdduizenden Amerikanen en nog veel meer internationale beleggers waren hun centen kwijt.

Advertentie.

HongKong

De kroongetuige tegen Sam Bankman-Friedi is zijn ex Caroline Ellison, die als 28-jarige was aangesteld als CEO van Alameda (een tradingbedrijf in HongKong). Caroline hield blijkbaar een dagboek bij over het laatste jaar van FTX. De New York Times publiceerde deze week enkele stukken eruit, en ze zijn redelijk spraakmakend.

“Ik voel me behoorlijk ongelukkig en overweldigd door mijn werk”, schreef ze in februari 2022.

“Aan het einde van de dag kan ik niet wachten om naar huis te gaan en mijn telefoon uit te zetten en wat te drinken om er even helemaal tussenuit te zijn.”

Caroline en Sam hadden een knipperlichtrelatie in 2020 en 2021 en Sam had begin 2022 besloten deze te beëindigen. Hij beheerde FTX vanuit de Bahamas, zij beheerde Alameda vanuit HongKong. Hij deed crypto, zij aandelen.

Beide bedrijven vulden elkaars gaten in de respectievelijke boekhouding en leken het daardoor voor investeerders heel goed te doen, tot de put te groot werd natuurlijk en het hele kaartenhuis ineenstortte. Het is nog steeds onduidelijk wie nu net het mees gesjoemeld heeft.

De schrijfsels van Ellison tonen aan hoe het steeds moeilijker voor haar werd om bij Alemeda te blijven. Sam werd begin 2022 steeds bekender en zijn gezicht werd ook steeds vaker gebruikt om FTX te promoten.

Bij Alamede blijven betekende “de hele tijd bij je in de buurt moeten zijn, mensen horen praten over hoe geweldig je bent,” schreef ze in april 2022.

Ook al was ze dan CEO, Caroline werd veel minder betaald andere topmanagers bij FTX en Alameda, hoewel het onduidelijk is of ze hiervan op de hoogte was.

Volgens gerechtelijke documenten ontvingen de oprichters en andere belangrijke werknemers een goede $3,2 miljard aan betalingen en leningen. Van dat totaal ging slechts $6 miljoen naar Caroline Ellison. Een peulschil vergeleken met $587 miljoen voor Nishad Singh, het hoofd engineering van FTX, en $246 miljoen voor Gary Wang, één van de oprichters.

Sam Bankman-Fried keerde zichzelf 2,2 miljard dollar aan compensatie uit.

Modulo Capital

Enkele weken voor de implosie van FTX waren de schulden van Alameda te groot geworden en besloot Sam Bankman-Fried om het bedrijf te sluiten. Via een financiële constructie had hij nog geprobeerd om $400 miljoen door te sluizen naar een nieuw investeringsbedrijf, genaamd Modulo Capital. Pittig detail is dat volgens zijn planning Module zou worden geleid door een andere vrouwelijke trader, met wie hij ook een romance had beleefd.

Caroline Ellison was blijkbaar woedend toen ze het verhaal hoorde.

Toen FTX implodeerde in November na een bankrun die een gat van $8 miljard aantoonde, schreef ze aan SBF:

Ik had gewoon een toenemende angst voor deze dag die op me drukte. Nu het eindelijk gebeurt, voelt het gewoon geweldig om het achter de rug te hebben.

In december werd Sam gearresteerd in de Bahamas en kort daarna werd Caroline Ellison in New York gezien, waar ze getuigde bij de FBI tegen haar voormalige baas en vriend.

Toen ze voor de eerste keer in de rechtbank verscheen in december zei ze:

Het spijt me echt dat ik fraude pleegde. Ik wist dat het fout was.

rafapress / Depositphotos.com


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]