FTX rechtszaak legt uit hoe bedrijf bankroet ging en Bitcoin’s Uptober is positief

Last Updated on 22 oktober 2023 by CryptoTips.eu

Deze week tijdens de FTX rechtszaak werd haarfijn uitgelegd wat er precies gebeurde in November 2022 en hoeveel het bedrijf spendeerde om beroemdheden te strikken voor publiciteit. Bitcoin trok zich niet al te veel aan van al die FUD (fear, uncertainty and doubt) en klom rustig verder naar $30k.

Advertentie.

Onze Koreaanse vriend

De voormalige directeur van de ingenieursafdeling van FTX, Nishad Singh, was deze week aan de beurt als getuige in het FTX proces. Samen met Gary Wang en Caroline Ellison, is Singh de derde getuige die het op een akkoordje gooide met de FBI om tegen Sam Bankman-Fried te getuigen in ruil voor strafvermindering.

Het relaas van Singh bracht niet echt veel nieuwe feiten, maar gaf wel een gedetailleerd overzicht van de laatste week van FTX. Toen de prijs van de FTT munt (de cryptomunt van FTX) ineenstortte, nadat bekend raakte dat zowel FTX als Alameda een groot deel van hun boekhouding hadden gestaafd met die munten (waarvan ze er zoveel konden ‘printen’ als ze wilden), wilden veel FTX klanten hun geld van het platform halen.

Singh berekende dat FTX genoeg geld had om aan de vraag van hun klanten te voldoen, maar werd er toen door Sam aan herinnerd dat er ook nog die ene rekening van ‘onze Koreaanse vriend’ was, die een gat van 8 miljard dollar in hun boekhouding betekende.

Onze Koreaanse vriend duidde op Do Kwon, de oprichter van de Terra en Luna munten die in April van dat jaar bankroet waren gegaan. FTX had toen al miljarden verloren en besloot om alle verliezen van zowel Alameda als FTX in één grote rekening te steken in hun gezamenlijke boekhouding. Deze ‘Koreaanse’ rekening bevatte toen al een verlies van 8 miljard dollar, en daar kwam dus nog eens 5 miljard dollar bij door het ineenstortten van de FTT munt.

Vijf dagen later was FTX bankroet.

Eerder deze week kregen we al te horen hoeveel SBF spendeerde aan de diensten van Tom Brady, Stephen Curry en vele andere beroemdheden.

De FTX rechtszaak ligt nu stil tot 26 Oktober.

Uptober

De maand Oktober is traditioneel één van de beste maanden voor Bitcoin en ook in 2023 is dit niet anders. Met een return van zo’n 15% (tot nu toe) had u een mooie return gehad als je Bitcoin had aangekocht op 1 Oktober. Beter dan de Nederlandse AEX of de Belgische BEL20 alvast, aangezien beide beurzen in de eerste drie weken van Oktober zakten.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]