Finfluencers, gratis ijsjes en crypto – Azië in de ban van het JPEX schandaal

Last Updated on 23 september 2023 by CryptoTips.eu

2,000 klachten, een miljard (in Hong Kong dollar) aan verliezen en de arrestatie van verschillende Aziatische financiële influencers (ook wel ‘finfluencers’ genoemd), dat is in een notendop het JPEX schandaal waarover de politie van Hong Kong zich dient te buigen. De zaak heeft repercussies in China en Japan en zou wel eens de grootste fraudezaak ooit kunnen worden voor Hong Kong. De Aziatische media staat er vol van.

Advertentie.

Personeel en marketing

JPEX stelde zichzelf voor als een crypto-platform waarop Aziaten van verschillende landen zonder commissie konden handelen. Het originele hoofdkwartier was geregistreerd in Dubai, maar het feitelijke hoofdkwartier werd gemarket als zijnde in HongKong.

De firma had ook vestigingen in Tokyo, Beijing en Sydney, dus het leek op het eerste zicht vrij in orde te zijn. Echter, vanaf het begin wist JPEX een goede 40 miljoen HongKong dollar aan marketing te spenderen in de metro van de stad, wat het direct enorm populair maakte bij jongeren.

Ook de actie die gratis coffee en ijsjes aanbood als je een foto van jezelf met het JPEX logo wist te taggen op Instagram werd heel populair en deed de naambekendheid nog groeien. Net als FTX in 2021 en 2022 in Amerika leek ook JPEX heel snel te groeien, maar dan in Azië.

De hulp van vele bekende Aziatische financiële influencers, daar gekend als ‘finfluencers’, deed de zaken erg goed.

September

Sinds begin September stapelden de problemen zich echter op en stroomden de klachten binnen over het bedrijf. Het geld bleek weggesluisd naar verschillende accounts bij Binance en Coinbase. Niemand van de JPEX klanten kon nog aan zijn centen en nader onderzoek door lokale journalisten bracht meerdere problemen aan het licht.

De man die door de JPEX website werd aangeduid als ‘Technical Support’ bleek een 22-jarige werkloze uit Shanghai te zijn. Een 52-jarige veiligheidsagent uit Canberra bleek aangeduid als de Managing Director van de afdeling in Australië en ga zo maar verder. Op dit ogenblik is eigenlijk nog steeds niet duidelijk wie er nu echt voor het bedrijf werkte.

Finfluencers

Ook de finfluencers bleken mee in het complot te zitten. Zo toonde de lokale nieuwszender in HongKong deze week live de arrestatie van Joseph Lam, de man die zichzelf op Instagram voorstelde als Hong Kong’s “Trolling King”.

In zijn berichten liet Joseph zijn volgers zien hoe crypto-winsten hen konden helpen een huis te kopen en hun sociale invloed te vergroten.

Ook Chan Yee, een YouTube-persoonlijkheid met 200.000 abonnees, werd ondertussen gearresteerd.

Een bekende actrice uit Maleisië, Jacquelin Ch’ng, beloofde mee te werken aan het onderzoek in ruil voor strafvermindering.

Het schandaal dient nog verder te worden onderzocht, maar blijkt duizenden (financiële) slachtoffers te hebben gemaakt in Japan, HongKong en Australië.

ezthaiphoto / Depositphotos.com


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]