Tikkende Chinese tijdbom kan crypto en beurzen doen crashen
Last Updated on 5 november 2023 by CryptoTips.eu
Na een rotweek voor zowel beurzen als Bitcoin was het tijd voor contemplatie en rust dit weekend. Terwijl de grootste digitale munt voortschreed tussen de $25 en $27k ging ik even op zoek naar de schuldige voor deze vernieuwde volatiliteit.
Vele analisten wijzen op de tikkende tijdbom die de Chinese economie geworden is, en de woorden Lehman en moment worden iets te veel in dezelfde zin uitgesproken naar mijn zin. Als u die twee samen ziet is het normaal gezien tijd voor paniek. We leggen het even uit.
Signs of financial stress in China are rekindling a debate over whether a “Lehman moment” could occur in the world’s second-largest economy https://t.co/5BlOQh5SMW
— The Wall Street Journal (@WSJ) August 19, 2023
- 🎁 Claim gratis €10 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Genesis
Bitcoin werd indertijd ontwikkeld om een nieuwe digitale munt te creëren waarop centrale banken geen vat zouden hebben. De anonieme ontwikkelaar Satoshi Nakamoto was het duidelijk niet eens met de fondsen die banken via de belastingbetaler ontvingen aan het eind van de financiële crisis van 2007-2008. In het befaamde Genesis-block van Bitcoin (het allereerste geminde ‘block’ van de ‘chain’) zit een verwijzing naar een artikel uit de Times of London uit die tijd (januari 2009 om precies te zijn), namelijk over de bailouts aan banken.
Satoshi was het dus niet eens met de oplossing voor een wereldwijde bankencrisis, ééntje die er in de eerste plaats gekomen was door een huizencrisis. De grootbank die als eerste omviel was Lehman Brothers in de Verenigde Staten, waar ook de huizencrisis begon. Daarna werden ook in Spanje, Giekenland en Ierland stevige dalingen van vastgoedprijzen gezien. Banken hadden het heel erg moeilijk om overeind te blijven. Sindsdien wordt elk risico voor een grote economie als een ‘Lehman-moment’ omschreven.
Werkloosheid
Deze keer gaat het dus om China, waar deze week vastgoedreus Evergrande, dat al langer in de problemen zat, eindelijk bankroet werd verklaard. Ook blijkt dat China niet echt meer bereid is om enige duidelijkheid te verschaffen over de werkloosheidscijfers van hun jongeren. En ten laatste heeft een combinatie van al deze factoren geleid tot deflatie in het land.
#Xitler's #China dream now is his nightmare, which is much worse than China's 'Lehman Moment'‼️ It will lead to China's economy collapse and regime change‼️ https://t.co/9mH0q7NRxW
— Solomon Yue (@SolomonYue) August 19, 2023
Ergens zorgde dat ook voor een lichtpuntje voor crypto (dat op het Chinese vasteland officieel nog steeds verboden is), aangezien veel Chinezen naar HongKong reizen om daar hun Yuan (die in waarde daalt) om te wisselen naar stablecoins (die gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar). Crypto-wisselwinkels reizen als paddenstoelen uit de grond de laatste tijd in HongKong.
Evergrande, one of China’s real estate giants, just filed Chapter 15 bankruptcy.
— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) August 18, 2023
Meanwhile, China’s HY real estate index is down a massive 82% in just over 2 years.
This puts the index back down to 2008-levels.
All while China just “unexpectedly” cut interest rates.
Is China… pic.twitter.com/p3yuIqPmxL
Echter, als de Chinese economie echt in een recessie zou belanden en nog meer vastgoedreuzen in het land failliet zouden gaan, is het duidelijk dat de wereldwijde beurzen slechts in één richting zullen gaan deze herfst en winter, en dat is naar beneden. Wat dit voor Bitcoin betreft is nog onduidelijk. Normaal gezien beweegt de grootste digitale munt in tandem met techbeurs Nasdaq, maar aangezien Satoshi de munt heeft uitgevonden net om in crisissen als deze een oplossing te bieden, weet je maar nooit wat er gebeurd. Let dus goed op als u ‘Lehman-moment’ de komende weken iets te veel hoort.