Partner van Cryptoqueen krijgt 20 jaar gevangenis voor Onecoin scam

Last Updated on 18 september 2023 by CryptoTips.eu

Mevrouw Ruja Ignatova, berucht als de befaamde ‘cryptoqueen’ door het piramidespel OneCoin waarmee ze in 2014-2016 een goede 5 miljard dollar vergaarde, is nog steeds spoorloos. Haar partner echter, de mede-oprichter van OneCoin, is ondertussen veroordeeld tot twintig jaar cel in de Verenigde Staten.

De 46-jarige Karl Greenwood richtte samen met Ruja het fenomeen OneCoin op. Beiden verkochten de cryptocurrency OneCoin als zijnde de nieuwe Bitcoin (toen Bitcoin nog rond de $1,000 handelde) en vergaarden zo miljarden dollars. Echter, vanaf het begin was duidelijk dat Karl en Ruja het plan hadden opgevat om een piramidevehikel op te zetten waarbij je enkel geld kon verdienen door meer OneCoin aan de volgende persoon te verkopen.

Advertentie.

4 miljard dollar

Probleem was dat OneCoin nooit echt gelanceerd werd en dat er steeds nieuwe investeerders dienden gevonden te worden. Toen de autoriteiten wereldwijd te weten kwamen dat zo’n 5 miljoen mensen erin hadden geïnvesteerd, openden ze een onderzoek. Toen Ruja en Karl zagen dat de politie een inval deed, namen ze de vlucht. Karl werd niet veel later gearresteerd.

Hij bleek in het bezit van $300 miljoen dollar door OneCoin. In de bedrijfsgebouwen vond men investeringen ter waarde van zo’n $500 miljoen dollar die ook in beslag werden genomen.

De overige $4 miljard werd nooit teruggevonden en Ruja blijft tot op vandaag spoorloos.

Geruchten zeggen dat ze ondertussen een andere identiteit heeft aangenomen en plastische chirurgie heeft gedaan om van gezicht te veranderen.

YouTube video

De FBI heeft haar op de lijst van de 10 meest gezochte personen ter wereld gezet en de beloning voor enige informatie over haar is ondertussen opgelopen tot zo’n $250,000. Vorig jaar ging een BBC-podcast reeks over haar, genaamde ‘the missing cryptoqueen’ viraal.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]