Hamas aanval betaald via Russisch crypto platform, Loom blijft super volatiel

Last Updated on 5 november 2023 by CryptoTips.eu

Israël heeft zowat de meest beruchte veiligheidsdienst ter wereld (Mossad), een ongelooflijk luchtafweersysteem (de ‘Iron Dome’) en controleert het internationaal bankverkeer voor verdachte transacties in samenwerking met de Verenigde Staten en Europa.

Hoe haalde terreurgroep Hamas dan het geld op om de aanval van 7 Oktober te financieren die meer dan 1,200 Israëlische burgers doodde? Volgens onderzoek van de Wall Street Journal werd het geld gedeeltelijk door Iran betaald en kwam het bij Hamas terecht via Garantex, een Russisch cryptoplatform dat normaal gezien door de Europese sancties niet zou mogen opereren, maar wel eentje die het Kremlin ongemoeid laat.

De prijs van de kleine cryptomunt Loom (verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit) blijft volatiel en krijgt ondertussen vele mentions op social media kanalen.

Advertentie.

Telegram en Garantex

Slecht crypto nieuws deze week. Zakenkrant de Wall Street Journal ontdekte dat de financiering voor de terreuraanval van terreurgroepen Hamas en Palestinian Islamic Jihad kwam via het Russische crypto-platform Garantex en werd betaald in Bitcoin, Ether en Dogecoin. Oproepen tot de financiering werden teruggevonden op Telegram, het van oorsprong Russische sociaal mediakanaal.

Garantex staat op een sanctielijst van de Europese Unie sinds de inval van Rusland in Oekraïne, maar bleef dankzij een ok van het Kremlin gewoon opereren binnen de Russische landsgrenzen. Aangezien crypto makkelijk anoniem kan verplaatst worden, werd berekend dat zo’n 93 miljoen dollar van de financiering voor de aanslag kwam vanwege Iran.

Iran wordt gezien als één van de meest prominente financiers van Hamas. Volgens berekeningen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voorziet de grootmacht in het Midden-Oosten Hamas en andere Palestijnse terroristische groeperingen van ongeveer 100 tot 150 miljoen dollar per jaar aan financiering. Qatar en Turkije hebben Hamas ook financieel gesteund in het verleden.

Warren

Het grootste crypto-platform ter wereld, Binance, werkt ondertussen mee met de Israëlische politie om alle accounts die kunnen worden gelinkt aan Hamas te bevriezen, maar verwacht wordt dat er via andere kanalen nog steeds geld zal vloeien naar de organisatie.

De Democratische Senator uit Massachusetts, Elizabeth Warren, riep daarom nogmaals op tot strenge regulering van alle crypto handel in de Verenigde Staten.

Loom erg volatiel

Onzekerheid over de uiteindelijke prijs van de overname van Loom door het techbedrijf Atlassian, dat vooral de technologie van Loom wil gebruiken voor games in de toekomst, zorgt voor een spannende situatie die de munt kan doen crashen of in waarde doen verdubbelen als één of andere analist uiteindelijk met een berekening komt wat dit betekent voor de cryptomunt.

Gisteren steeg Loom opnieuw met bijna 40% in één dag tot $0.50, om daarna razendsnel tot $0.37 te zakken.

Eerder meldden we jullie dat in één maand tijd de munt met bijna 700% hoger ging. Let wel op voor een terugval als kopers van het eerste uur van deze rally eruit stappen.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]